Svjetski dan prevencije samoubojstva – 10.09.2024.

Svjetski dan prevencije samoubojstava – Stvarajmo nadu djelovanjem

Svjetski dan prevencije samoubojstava obilježava se svake godine 10. rujna na poticaj Međunarodnog udruženja za prevenciju samoubojstava (IASP). Cilj je ovog obilježavanja trajno podizati svijest o potrebi i obvezi zajedničkog djelovanja na sprječavanju samoubojstava na sveopćoj, međunarodnoj razini.

Naime, radi se o svojevrsnoj “tihoj epidemiji”, a s obzirom na procjenu stručnjaka kako 703 000 ljudi godišnje sami sebi, dobrovoljno i s namjerom, oduzmu vlastiti život. Osim toga, procjenjuje se i kako uz svako izvršeno samoubojstvo ide i 20 drugih osoba koji pokušaju učiniti isto. Uzimajući u obzir kako svaki pokušaj oduzimanja vlastitog života, a posebice izvršenje istoga, ima duboke, a nerijetko i nesagledive učinke na bližnje tih osoba, breme suicidalnosti zahvaća i opterećuje milijune osoba diljem Svijeta.

Suicidalnost je iznimno složeni pojam, koji je određen nizom različitih, više ili manje neposrednih te odlučujućih uzroka, a koji su većim dijelom opći, javni te zajednički.

Upravo zato, jedino ispravno shvaćanje suicidalnosti jest ono kroz prizmu javnog zdravstva, to jest ono koje zahtjeva trajnu predanost i napor svih dionika skrbi za psihičko zdravlje, no isto tako, i cjelokupne javnosti. Jedino na taj način je samoubojstva moguće spriječiti, a isto naglašava i geslo ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskog dana prevencije samoubojstava jest “stvaranje nade kroz djelovanje”.

Stvaranjem i održavanjem nade kroz djelovanje, drugima, a posebice onima koji doživljavaju suicidalne misli, prenosimo poruku kako ima nade te kako brinemo i želimo skrbiti za njih. Djela svih nas, bez obzira koliko ona bila velika ili mala, mogu pružiti nadu drugima, a posebice onima u potrebi. U tome svi mi imamo svoju ulogu te svi možemo doprinijeti boljem razumijevanju suicidalnosti, nastojati doprijeti do osoba koje se bore s istom te omogućavati dijeljenje vlastitih iskustava.

Hrvatska se upravo zahvaljujući Klinici za psihijatriju Vrapče uključila u Europsku alijansu protiv depresije (EAAD) te je time postala dio mreže koja je razvila niz intervencija u zajednici, a koji je usmjeren unapređenju otkrivanja, sprječavanja i liječenja depresivnih poremećaja te sprječavanje suicidalnosti.

Svjetski dan prevencije samoubojstva

Osim toga, djelatnici Klinike su temeljem stručno-znanstvene suradnje postali sastavni dio međunarodnog udruženja za prevenciju suicida, tijela koja je u zadnje vrijeme posebice usmjereno istraživanju širih društvenih utjecaja na psihičko zdravlje i suicidalnost.

Konačno, samoubojstva je nedvojbeno moguće spriječiti. Moguće je utjecati na čitav niz uzročnih čimbenika suicidalnosti, od kojih se kao jedan od najvažnijih izdvaja liječenje psihičkih poremećaja koji su nerijetko u podlozi iste. Stoga je od iznimne važnosti prepoznati znakove suicidalnosti i što prije potražiti stručnu pomoć.

U Klinici za psihijatriju Vrapče pomoć možete potražiti tijekom 24 sata dnevno.

Izvor: https://mentalnozdravlje.zagreb.hr/svjetski-dan-prevencije-samoubojstava-stvarajmo-nadu-djelovanjem/

pošalji nam poruku