Diskriminacija na osnovi HIV statusa

Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju mjesecima je na liječenje odbijala primiti mladića zaraženog HIV-om. Doznaje to N1 iz pravosudnih izvora koji su nam na uvid dali nepravomoćnu presudu protiv Toplica Lipik. Tom presudom nalaže se Toplicama da plate mladiću 3.500 eura odštete jer su ga diskriminirali, odnosno uporno mu uskraćivali liječenje koje mu je bilo propisano.

Mladić je još u ožujku 2018. doznao da je zaražen HIV-om. U Klinici za infektivne bolesti Fran Mihaljević bio je hospitaliziran do srpnja, a po izlasku iz bolnice završio je u invalidskim kolicima. Liječnik specijalist fizikalne medicine i rehabilitacije uputio ga je 1. listopada 2018. na rehabilitaciju.

Naime, dijagnosticirana mu je spastična parapareza, odnosno nemogućnost da se osloni na vlastite noge. Kako je bio mlađe dobi liječnici su vjerovali u opavak, a zaraza HIV-om, naveli su liječnici, za to nije bila prepreka. Imao je gotovo nemjerljivu količinu virusa, zbog čega je, potvrdili su također liječnici, bio praktično nezarazan.
No, kada se javio u Toplice Lipik njihov konzilij zaključio je da ga ne mogu primiti jer je ovisan o drogi.

Građanin drugog reda

“Ne znam kako su došli do tog zaključka kad ja drogu nisam konzumirao. Eksperimentirao sam s njom nekoliko puta, no na ništa se nisam navukao”, objašnjavao je na sudu mladić koji je bio uvjeren da je odbijen jer je pozitivan na HIV.

Počeo se tada zatvarati u sebe. Bio je razdražljiv, nervozan. Osjećao se kao građanin drugog reda, potvrdila je to i njegova liječnica koja je također ispitana na sudu. Nakon što su ga odbili u Toplicama Lipik namjeravala mu je organizirati liječenje u nekoj drugoj ustanovi.

“Kada sam odbio odbijenicu iz Toplica Lipik obratio sam se psihijatru koji je 14. prosinca 2018. utvrdio da nema psihičkih kontraindikacija za provođenje moje rehabilitacije. Ponovno se obraćam Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje. Nakon izvanredne kontrole moj zahtjev je ponovno ispitan”, prisjetio se mladić u svom iskazu na sudu. HZZO je Toplicama Lipik naložio da mu dodijeli novi termin rehabilitacije.

 

Više na: https://n1info.hr/vijesti/doznajemo-mladica-s-hiv-om-diskriminirali-zbog-bolesti-mjesecima-ga-nisu-primali-na-lijecenje/?fbclid=IwAR02QQDMqSJ7tBt22Ff9svqshnIUbS68RYQswI3m2SW2Ru8gpNNTPex3SjY

pošalji nam poruku