Drug Use, Harm Reduction and the Law

U ovom izvješću, posebni izvjestitelj o pravu svakoga na uživanje najvišeg mogućeg standarda tjelesnog i mentalnog zdravlja, Tlaleng Mofokeng, istražuje kako je smanjenje štete povezano s uporabom droga i poremećajima vezanim uz uporabu droga, kao i sa zakonima o drogama i politike, s ciljem analize i rješavanja povezanih ishoda koji nepovoljno utječu na uživanje prava na zdravlje.

Pritom se usredotočuje na droge čija je proizvodnja, distribucija i potrošnja podvrgnuta kontroli prema međunarodnim konvencijama o kontroli droga, uključujući i to kako je pristup takvoj kontroli negativno utjecao na dostupnost, dostupnost, prihvatljivost i kvalitetu određenih droga koje se koriste kao lijekovi.

Specijalni Izvjestitelj smatra da su intervencije za smanjenje štete posebno važne za populacije koje su često stigmatizirane i diskriminirane u kontekstu uporabe droga i provedbe zakona i politika o drogama.

Ona istražuje kako to spaja druge oblike diskriminacije i nerazmjerno utječe na određene pojedince, kao što su osobe u situaciji beskućnika ili siromaštva, osobe s mentalnim problemima, seksualne radnici, žene, djeca, LGBTIQA+ osobe, tamnoputi narodi, starosjedilački narodi, migranti, osobe koji su u zatvoru ili pritvoru, osobe s invaliditetom, osobe koje žive s HIV-om, tuberkulozom ili hepatitisom te osobe koje žive u ruralnim područjima.

Ona također ispituje nedostatke u skrbi za smanjenje štete, uključujući kontekste u kojima ona ne zadovoljava potrebe onih koji su desetljećima snosili teret kaznenih zakona i politika o drogama, poput osoba afričkog podrijetla i domorodačkih naroda.

Više na linku.

 

pošalji nam poruku