HIV/AIDS kod intravenoznih korisnika droga

Epidemije HIV/AIDS-a među ovisnicima manifestiraju se različito od epidemije u kojima je prijenos seksualnim putem glavni faktor rizika. Iako se HIV prenosi i seksualnim putem, može ostati potpuno nevidljiv nekoliko godina dok se teret bolesti ne počne povećavati, korištenje istog pribora za intravensko korištenje učinkovitiji je način prijenosa, pa se epidemije vezane uz drogu šire puno brže. Kada virus jednom uđe u zajednicu ovisnika, može se pojaviti na desetke tisuća infekcija. Razine infekcija među korisnicima mogu rasti od 0 do 50-60% za 1-2 godine.
Raspon epidemije HIV/AIDS-a među ovisnicima ovisi o: broju ljudi koji na određenoj lokaciji redovito ili povremeno injektiraju drogu i o njihovom rizičnom ponašanju.
Kako broj ovisnika zaraženih HIV-om raste u mnogim državama u razvoju i tranziciji, tako se sa novim i sve većim izazovima susreću ne samo programi za prevenciju od HIV/AIDS-a i tretmani ovisnika o drogama, već i mnoge državne institucije koje daju podršku i skrbe o osobama koje žive sa HIV-om.
Osobe koje su posebno izložene infekciji HIV-om su:

  • mladi ovisnici, zbog neiskustva u pribavljanju čistog pribora za injektiranje,
  • žene ovisnice, zbog seksualnog rizika i načina korištenja nad kojim imaju manje kontrole, te zbog isključivanja iz sustava socijalne skrbi,
  • sve veći broj ovisnika koji se bave pružanjem seksualnih usluga, kako muškarci tako i žene,
  • osobe iz popravnih institucija i zatvorenici koji su izloženi sve većem riziku od infekcije HIV-om, zbog nedostatka pristupa informacijama i uslugama zaštite.

Bez obzira na ovu grupaciju svi ovisnici koji koriste potencijalno zaraženi pribor za injektiranje droga izlažu se visokom riziku od infekcije HIV-om.

 

pošalji nam poruku