Savjeti za sigurnost

Kako biti sigurniji i ostati zdraviji ako intravenski uzimaš drogu?

Pravila za sigurnije fiksanje:

 1. Koristi uvijek sterilne igle i štrcaljke.
  (možeš ih besplatno i anonimno dobiti kod udruga koje provode programe smanjenja štete ili kupiti u ljekarni)
 2. Ne dijeli i ne posuđuj tuđi pribor za fiksanje.
  (HIV/AIDS i Hepatitis C se mogu prenijeti i preko pomoćnog pribora: filtera, čepova, žlica i drugih kuhala, pribora za miješanje, vode, itd.)
 3. Upotrijebi što je moguće manju iglu i bodi se polako.
 4. Uvijek koristi alkoholni tupfer kako bi očistio kožu prije fiksanja i nikad nemoj lizati iglu ili žlicu (kuhalo).
  • To će ti pomoći da spriječiš infekcije.
  • Ako prljavština dođe na pribor očisti je alkoholnim tupferom.
  • Ne koristi alkoholni tupfer poslije fiksanja jer ti mogu ostati ožiljci.
 5. Nikad nemoj biti sam dok se fiksaš. Prijatelji ti mogu pomoći ako se predoziraš.
 6. Pazi da se pogodiš u venu, a ne u arteriju.
  • VENE leže blizu površine kože, ali i duboko u tijelu; stjenke vena su tanke; vene nose krv prema srcu; u venama je krv tamno crvene boje
  • ARTERIJE leže dublje u tijelu od vena; kad ih dotakneš možeš osjetiti puls; ako se ubodeš u arteriju osjetit ćeš bol; krv je svjetlija, a može biti i rjeđa od venske krvi
  • Ako se pogodiš u arteriju ne ubrizgavaj drogu, izvadi iglu i pritisni mjesto uboda na pet minuta kako bi zaustavio krvarenje. Ako nakon 10 minuta i dalje krvariš ili osjećaš jaku bol posjeti doktora ili otiđi na hitnu medicinsku pomoć.
 7. Upotrijebljeni pribor skloni na sigurno ili ga donesi u LET gdje će biti pohranjen u posebne kutije namijenjene za tu svrhu.
 8. Ako kupuješ drogu od novog dilera uvijek prije probaj manju dozu od uobičajene da joj odrediš kvalitetu.
 9. Tvoja tolerancija prema heroinu će se smanjiti ako si određeno vrijeme bio čist. Ako se ponovno počneš fiksati, upotrijebi mnogo manju dozu u odnosu na prethodno fiksanje, u protivnom se možeš predozirati.

Što učiniti kada naiđeš na osobu za koju sumnjaš da se predozirala?

Ako je osoba bez svijesti učini slijedeće:

 1. Polegni predoziranu osobu na pod.
 2. Okreni je na bok i zabaci joj glavu prema natrag (to će joj omogućiti lakše disanje, a u slučaju povraćanja, spriječiti da sadržaj iz usne šupljine uđe u pluća i prouzroči gušenje).
 3. Nazovi hitnu pomoć (tel. 94).
 4. Ne ostavljaj predoziranu osobu samu, osim u slučaju da moraš pomoći sebi i tada joj osiguraj meki oslonac podmetnut pod leđa kako bi ostala u bočnom položaju.
 5. Ako ne diše, daj joj umjetno disanje usta na usta.
 6. Ako možeš, obavijesti liječnika hitne pomoći o vrsti droge kojom se predozirala i to joj može spasiti život! (Ako odeš, ostavi napisano na cedulji ili komadu papira)..
 7. Oprez: ne stavljaj predoziranu osobu pod tuš i ne polijevaj je hladnom vodom. Zbog toga će joj samo biti zima, a može izazvati i veće probleme poput srčanog udara ili šoka!

Prilično su razvijeni i drugi oblici programa smanjenja štete koji se provode u tzv. “injecting room” i “drop in” centrima. “Injecting room” je prostor u kojemu ovisnici mogu u čistim i kontroliranim uvjetima uzeti drogu, dok “drop in” centar predstavlja prostor koji je 24 sata na dan na raspolaganju ovisnicima, u kojemu oni mogu pojesti nešto toplo, oprati se, zamijeniti odjeću, skloniti se s ulice.

UDRUGA LET

ZAGREB

saznaj više
UDRUGA TERRA

RIJEKA

saznaj više
UDRUGA HELP

SPLIT

saznaj više
UDRUGA INSTITUT

PULA

saznaj više
UDRUGA PORAT

ZADAR

saznaj više

pošalji nam poruku