Hepatitis C

Hepatitis C je zarazna bolest jetre (upala jetre) koju uzrokuje virus hepatitisa C (HCV).

Epidemiologija: Procjenjuje se da širom svijeta oko 71 milijun ljudi boluje od kroničnog hepatitisa C, od čega 15 milijuna u Europi, a oko 400.000 ih umire od posljedica hepatitisa C. Hrvatska spada u zemlje s malom stopom hepatitisa C; procjenjuje se da je u Hrvatskoj zaraženo oko 40.000 osoba.

Prijenos: Hepatitis C se prvenstveno prenosi kontaktom s krvlju zaražene osobe (unosom zaražene krvi u krvotok). U rjeđim slučajevima može doći do prijenosa spolnim putem, prilikom nezaštićenih spolnih odnosa koji uključuju krvarenja, te tijekom poroda.

Simptomi: Oko 80 % zaraženih osoba ne razvija nikakve simptome. Oni koji su u akutnoj fazi mogu razviti visoku temperaturu, umor, smanjeni apetit, mučninu, povraćanje, bol u  trbuhu, tamnu boju urina, svijetlu stolicu, bol u zglobovima te žuticu.

Koja je prognoza neliječene bolesti?

75-85% oboljelih prelazi u kronični oblik bolesti. Nakon prosječno 20-ak godina u 60-70% kroničara razvije se ciroza ili rak jetre. 25% raka jetre uzrokovano je virusom hepatitisa C.

Kako otkriti da je netko zaražen virusom hepatitisa C?

Pošto često nema nikakvih simptoma bolesti, zaraženost je jedino moguće otkriti testiranjem na antitijela na ovaj virus.

Tko bi se svakako trebao testirati?

  • osobe koje su koristile tuđi pribor za injiciranje droge ili lijekova
  • osobe koje su se ubole na korištenu iglu
  • osobe čiji su sadašnji ili bivši partneri intravenski ovisnici o drogama

Liječenje

Liječenjem se pokušava odstraniti virus iz krvi i smanjiti rizik od razvoja ciroze i raka jetre. Najnovija skupina lijekova tzv. DAA (eng. Direct Acting Antivirals) liječe kronični hepatitis C u više od 95% slučajeva.

Prevencija: Ne postoji cjepivo protiv hepatitisa C. Zbog toga je potrebno smanjiti rizik od izlaganja i to izbjegavanjem međusobnog dijeljenja igala i ostalih predmeta za osobnu upotrebu kao što su četkice za zube, grickalice za nokte ili žileti sa zaraženom osobom. Također je preporučljivo izbjegavati tetoviranje ili stavljanje piercinga u neovlaštenim salonima.

Izvori:

https://www.zzjzdnz.hr/zdravlje/prevencija-zaraznih-bolesti/590

https://www.hzjz.hr/aktualnosti/virusni-hepatitisi/

 

UDRUGA LET

ZAGREB

saznaj više
UDRUGA TERRA

RIJEKA

saznaj više
UDRUGA HELP

SPLIT

saznaj više
UDRUGA INSTITUT

PULA

saznaj više
UDRUGA PORAT

ZADAR

saznaj više

pošalji nam poruku