Mješavina opoida i kokaina- smrtna kombinacija

MJEŠAVINA OPIOIDA I KOKAINA – SMRTONOSNA KOMBINACIJA

Prema novom izvješću Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), broj umrlih u SAD-u zbog opioida i kokaina dramatično je porastao u posljednjem desetljeću.

Smrtni slučajevi povezani sa stimulansima, poput kokaina, metamfetamina, amfetamina i metilfenidata, između 2011. i 2021. su se udvostručili, dok su smrtni slučajevi zbog kombinacije stimulansa i opioida, poput heroina, morfija, fentanila i metadona, porasli oko sedam puta tijekom istog razdoblja. Najveće povećanje vidljivo je otprilike od 2019.

Kokain i metamfetamin su stimulansi, dok su opioidi, poput heroina i metadona, depresori.

To znači da će vas kokain i metamfetamin, između ostalog, učiniti euforičnima i budnijima s više energije, dok heroin ima suprotan učinak. Nakon početnog naleta euforije, konzumenti heroina navode dugo razdoblje pospanosti (kljucanja).

Nejasno je zašto ljudi uzimaju obje vrste droge zajedno.

Euforični učinak nije jači ako se kombiniraju stimulansi i opioidi, a kokain može ublažiti akutne smetnje sustezanja od heroina.

Drugo objašnjenje je da, uzimajući obje vrste droga zajedno, konzument balansira stimulativne i depresivne učinke droga.

Neki ovisnici o opioidima uzimaju stimulanse za alternativni „high“ osjećaj ili za suzbijanje sedativnih učinaka svojih lijekova.

Ove droge djeluju putem različitih mehanizama. Stimulansi uglavnom djeluju tako da aktiviraju dopaminergički sustav.

Dopamin je neurotransmiter važan u mozgovnom sustavu nagrađivanja, stoga je ključan i za osjećaj radosti i euforije.

Heroin i slični lijekovi poput metadona ili fentanila djeluju preko opioidnog sustava u tijelu.

Mozak i tijelo imaju različite proteine vezane za površine stanica uključene u prijenos opioidnih signala.

Najrelevantniji proteini ovdje su µ-opioidni receptori.

Ove receptore aktiviraju opioidni analgetici. Nažalost, lako se predozirati opioidima poput heroina.

Predoziranje može dovesti do respiratorne depresije, a zatim do respiratornog zatajenja.

Tada dolazi do dugih pauza između udisaja, koje više liče na uzdahe, a zatim dolazi do gubitka svijesti nakon čega slijedi prestanak disanja.

Točan mehanizam kojim opioidi uzrokuju respiratornu depresiju nije poznat, ali vjerojatno uključuje opioidne receptore koji se nalaze u moždanom deblu.

Manje je vjerojatno da će vas ubiti kokain i metamfetamin, ali to su i dalje opasne droge koje uzrokuju lupanje srca, povišeni krvni tlak i povećan rizik od moždanog udara.

Metamfetamin je posebno povezan s opasnom hipertermijom koja dovodi do multiorganske toksičnosti.

Uzimanje stimulansa u kombinaciji s nekim opioidom evidentno povećava rizik od smrti povezane s drogom. Jedan od razloga zašto vidimo više smrtnih slučajeva povezanih s drogom jest povećana uporaba fentanila.

Fentanil je sintetski opioid koji je 50 puta jači od heroina i 100 puta jači od morfija, s bržim početkom djelovanja.

Stoga postoji veća vjerojatnost da će dovesti do respiratorne depresije nego drugi opioidi, poput heroina ili metadona.

Fentanil se sve više koristi kao primjesa uličnim drogama, poput heroina. To je zato što je jeftin i vrlo moćan, pa je potrebna samo mala količina da bi se postigao snažan učinak.

Europsko izvješće o drogama za 2023. pokazuje da je broj umrlih zbog istodobne uporabe više droga, osobito kada su uključeni opioidi, sve veći. Uglavnom umiru muškarci starije životne dobi.

Izvornik: theconversation.com / cdc.gov

pošalji nam poruku