Ako nekad posjetite Kanadu ili SAD, postoji velika mogućnost da se susretnete s „pernicama koje spašavaju život“. O čemu se radi?

Engl. emergency overdose response kit su male torbe koje nalikuju pernicama i služe kao prva pomoć kod predoziranja.

Ovisnici u Americi često ih nose sa sobom i negdje na odjeći imaju oznaku koja ukazuje na to.

U torbi se nalazi nalokson, jedan od antidota kod predoziranja opioidima.

Bitno je naglasiti da se on ne daje samo ovisnicima. Naime, uvijek postoji mogućnost od nehotičnog prekoračenja doze opioida koji se uzimaju u terapijske svrhe.

Dakle, nalokson sa sobom mogu imati ovisnici, pacijenti koji su na terapiji opioidima, ali i ljudi koji sami ne koriste opioide. Oni koji ne koriste opioide smiju imati sa sobom nalokson jer postoji mogućnost da će susresti nekoga kome će zatrebati pomoć.

Zlouporaba opioida

Opioidi su snažni analgetici koji se koriste kod iznimno velike boli (npr. terminalni stadij karcinoma). S obzirom da se radi o lijekovima koji izazivaju ovisnost, u terapiji se uglavnom kreće od slabijih ka jačim lijekovima. Vrlo je teško pronaći „zlatnu sredinu“ između neopravdanog izdavanja ovih lijekova i odbijanja izdavanja zbog straha od ovisnosti. S jedne strane treba izbjeći velik broj ovisnika o opioidima, a s druge strane pomoći ljudima koji trpe veliku bol.

Nažalost, ubrzo nakon sinteze heroina (jedan od opioda) na površinu su isplivale njegove mane te se od njega kao analgetika odustalo, a krenula je njegova zlouporaba. Heroin se danas smatra jednim od glavnih uzroka smrti kad je riječ o predoziranju.

Predoziranje opioidima dovodi do depresije disanja (prestanak disanja) zbog toga što se osjetljivost centra za disanje na COsmanjuje. Prestanak disanja jedan je od znakova pomoću kojih se može prepoznati da je osoba predozirana. Osim toga, moguće je da osoba povraća, grglja, ima hladnu kožu, plave usne i vrhove prstiju, itd.

Kako djeluje nalokson?

Nalokson djeluje kao antagonist opioidnih receptora, odnosno veže se na njih, ali ne potiče njihovu aktivaciju i blokira vezanje opioida. Radi se o tzv. kompetitivnom antagonistu s obzirom da se natječe s opioidima za vezno mjesto na receptoru.

Kako koristiti nalokson?

U torbi za prvu pomoć može se naći nalokson za intramuskularnu primjenu, ali i onaj za nazalnu primjenu. Injekcija naloksona djeluje brže, ali zbog jednostavnije primjene torba sadrži i nazalni nalokson.

Pri pohrani ovog lijeka moramo biti pažljivi. Torbu s naloksonom ne smijemo držati u autu ili bilo kojem mjestu na kojem može doći do velikih temperaturnih promjena.

Nalokson se drži na sobnoj temperaturi i ne izlaže ga se svjetlu. Isto tako, otopina za injekciju ne smije se ranije stavljati u špricu, već neposredno prije uporabe.

Za kraj je važno napomenuti da nalokson ne može pomoći pri svakom predoziranju. S obzirom da je antagonist opioidnih receptora, on pomaže kod predoziranja opioidima. Dakle, kod predoziranja npr. kokainom, od naloksona nećemo imati nikakve koristi, ali ako nismo sigurni čime se unesrećena osoba predozirala, možemo joj dati nalokson jer on neće nanijeti štetu.