Novosti-old

Svjetski dan borbe protiv AIDS-a

Svake godine 1. prosinca obilježava se Svjetski dan borbe protiv AIDS-a.  Toga dana usmjerava se pažnja svih stanovnika Zemlje prema AIDS-u kao vodećoj globalnoj prijetnji. Ovom kampanjom obuhvaćene su različite teme i ciljne skupine ljudi, a Svjetski dan borbe protiv AIDS-a obilježava se u gotovo svim državama svijeta.

Cilj obilježavanja ovog dana je podizanje svijesti zajednice o HIV infekciji, kroz potporu i razumijevanje za oboljele od AIDS-a i članove njihovih obitelji, kao i potrebu razvijanja obrazovnih i preventivnih inicijativa.

Republika Hrvatska je još uvijek zemlja niskog rizika epidemije HIV-a, dijelom zahvaljujući mogućnosti dobrovoljnog, anonimnog i besplatnog savjetovanja i testiranja na HIV u Centrima pri zavodima za javno zdravstvo, gdje se infekcija pravovremeno otkrije.

Jedan od načina solidariziranja s ljudima inficiranim i oboljelim od AIDS-a je isticanje crvene vrpce.

Nošenje vrpce zadire u američku tradiciju vezivanja tekstilnih vrpci oko drveta kao znak odašiljanja misli i potpore dragim udaljenim osobama. Crvenu vrpcu kao simbol podrške ljudima oboljelim od AIDS-a, osmislio je 1991. godine slikar Frank Moore (New York 1953-2002). Na tu zamisao je došao nakon što je zapazio da njegovi najbliži susjedi nose žute vrpce kao potporu kćeri koja je kao američki vojnik sudjelovala u Zaljevskom ratu.

Budući da crvena boja simbolizira i ljubav i krv, a značenje isticanja vrpce potporu, nastala je crvena vrpca kao autorski nezaštićeni rad koji će se koristiti kao sredstvo podizanja svijesti ljudi diljem svijeta.

 

Održana je konferencija “Unaprijeđenje programa smanjenja štete u Hrvatskoj”

Na konferenciji je osim predstavljanja dosadašnjih programa smanjenja štete u Hrvatskoj bio poseban osvrt na potencijalno otvaranje soba za injektiranje.

Tekst javne politike

Prezentacije:

Sobe za injektiranje ppt

O progamima udruge LET

Programi smanjenja stete

2020-LET-November-2020

 

Letak za stručnjake:

 

 

 

PRIOPĆENJE ZA MEDIJE

Sobe za injektiranje: Je li Hrvatska spremna?

Zagreb, 24.11.2020.

„Naši korisnici, intravenski korisnici droga su spremni za otvaranje soba za injektiranje, negdje poznatih pod nazivom sigurna mjesta za injektiranje, sigurne sobe, sobe za konzumaciju droga, kabineti itd…“, naglašava Iva Jovović, izvršna direktorica udruge LET.

Pitanje ostaje jesu li su naše lokalne zajednice spremne i dovoljno hrabre da tako nešto ponude svojim građanima. Jesu li građani u strahu od korisnika droga koji bi u njihovom susjedstvu koristili droge, injektirali heroin pod nadzorom?

Baš zbog toga udruga LET organizira ZOOM konferenciju dana 26.11.2020. preko linka: https://us02web.zoom.us/j/85086713367

u terminu od 10 do 12 sati te zatim od 14 do 16 sati.

Bit će prezentirana iskustva iz drugih europskih zemalja te analiza našeg zakonodavstva.Prva nadzirana soba za injektiranje današnjeg tipa otvorena je 1986. u Bernu u Švicarskoj. Na području Europe sobe za injektiranje djeluju u Njemačkoj, Luksemburgu, Nizozemskoj, Norveškoj, Španjolskoj i Švicarskoj, od kojih većina u Nizozemskoj i Njemačkoj. Ukupno je u Europi otvoreno oko 90 soba za injektiranje. Sobe za injektiranje djeluju i na području Kanade i Australije.

Medicinsko osoblje nadzire injektiranje droga, tu su da pomognu ukoliko dođe do predoziranja, mogu korisnika uputiti gdje da se ubode, mogu pregledati stanje njegovih krvnih žila i uputiti u bolnicu na reparaciju vena.Ni na koji način osoblje koje radi u takvim sobama ne smije injektirati ili aplicirati droge, oni ne pomažu već nadgledaju. Uz medicinsku pomoć, osobama se ponudi topli obrok ili snack, a jedna od najvećih pozitivnih strana je da nema odbačenog korištenog pribora po igralištima i parkovima. Sav pribor se prikuplja u tim prostorima i pravilno zbrinjava.

 

Udruga LET provodi programe smanjenja štete kroz tzv. mobilni vanjski rad (sa vozilima) na 22 lokacije u Zagrebu, uključujući i mogućnost dostave sterilnog pribora za injektiranje. Sve sa ciljem smanjenja zdravstvenih i socijalnih posljedica intravenskog korištenja droga. Osim u Zagrebu, ovakvi programi postoje u Rijeci, Splitu, Zadru i Puli, kontinuirano od 1996 godine. „Naša mreža udruga, BENEFIT odlučila je pokrenuti inicijativu i raspravu da li je Hrvatska spremna. Naši korisnici jesu, većina stručnjaka je svjesna da treba nadograditi programe smanjenja štete, a svjetska istraživanja pokazuju da otvaranje ovih soba za injektiranje ne povećava broj korisnika i obim korištenja droga.“, zaključuje Iva Jovović. „Pripremili smo letke za opću populaciju da objasnimo o čemu se radi, organiziramo javnu raspravu i progovaramo otvoreno i na znanstveno utemeljenim činjenicima“, kažu nam iz Mreže udruga BENEFIT.

Projekt „Unaprijeđenje programa smanjenja štete u Republici Hrvatskoj” financira regionalno udruženje EHRA (Euroasian Harm Reduction Network) kroz Robert Carr Zakladu.

Kontakt osoba: Iva Jovović: iva.jovovic@udruga-let.hr

 

 

—-

Konferencija “Unaprijeđenje programa smanjenja štete u Hrvatskoj”

Udruga LET organizira konferenciju “Unaprijeđenje programa smanjenja štete u Hrvatskoj” preko ZOOM aplikacije, 26.11.2020 godine od 10-12 sati i 14-16 sati.

Link:

Tema konferencije su sobe za injektiranje.

Mreža udruga Benefit i LET organiziraju navedenu konferenciju i provode projekt uz financijsku podršku EHRA i Robert Carr Zaklade.
Glavna tema su sobe za injektiranje: analiza stanja uključujući i legislative, procjena potreba korisnika i organizacija.
Dva strana predavača će pričati o iskustvima u Europi uz domaće predavače.
Link za ZOOM:

Program:

UDRUGA LET

ZAGREB

saznaj više
UDRUGA TERRA

RIJEKA

saznaj više
UDRUGA HELP

SPLIT

saznaj više
UDRUGA INSTITUT

PULA

saznaj više
UDRUGA PORAT

ZADAR

saznaj više

pošalji nam poruku