Prilog o programima smanjenja štete i otvaranju soba za injektiranje u RH u emisiji RTL Potraga

Izvršna direktorica udruge LET dala je izjavu novinarskoj ekipi RTL Potrage o programima smanjenja štete i otvaranju soba za sigurno injektiranje u Hrvatskoj.

Pogledajte prilog

Udruga LET ovisnicima u Zagrebu na mjesec podijeli više od 30 tisuća igala i oko 25 tisuća šprica, ali i ostalog pribora.  “Mjesečno podijelimo oko 3-4 tisuće ampula destilirane vode , naime njih korisnici koriste za pripremu droge za ubrizgavanje. Naime, droga kao takva dolazi u prahu, ne može se ubrizgati nego se mora pretvoriti u tekućinu koja se onda može ubrizgati u venu”. – izjavila je Iva Jovović, izvršna direktorica.

U udruzi LET vjeruju kako je Hrvatska spremna za idući veliki korak – otvaranje prve sobe za sigurno injektiranje. Mjesto je to pod medicinskim nadzorom, po uzoru na Njemačku, Švicarsku, Dansku, Španjolsku i mnoge druge zemlje -“Najveći problem koji se rješava sa sobama za sigurno injektiranje su tromboze, odnosno bolesti krvožilnog sustava. Dakle, vas medicinska sestra ili tehničar pregleda, pruži vam određenu njegu krvožilnog sustava i sugerira na koje mjesto bi se osoba trebala upiknuti, odnosno gdje injektirati drogu“, izjavila je Iva Jovović, izvršna direktorica udruge Let.

UDRUGA LET

ZAGREB

saznaj više
UDRUGA TERRA

RIJEKA

saznaj više
UDRUGA HELP

SPLIT

saznaj više
UDRUGA INSTITUT

PULA

saznaj više
UDRUGA PORAT

ZADAR

saznaj više

pošalji nam poruku