Prilog o programima smanjenja štete i otvaranju soba za injektiranje u RH u emisiji RTL Potraga

Izvršna direktorica udruge LET dala je izjavu novinarskoj ekipi RTL Potrage o programima smanjenja štete i otvaranju soba za sigurno injektiranje u Hrvatskoj.

Pogledajte prilog

Udruga LET ovisnicima u Zagrebu na mjesec podijeli više od 30 tisuća igala i oko 25 tisuća šprica, ali i ostalog pribora.  “Mjesečno podijelimo oko 3-4 tisuće ampula destilirane vode , naime njih korisnici koriste za pripremu droge za ubrizgavanje. Naime, droga kao takva dolazi u prahu, ne može se ubrizgati nego se mora pretvoriti u tekućinu koja se onda može ubrizgati u venu”. – izjavila je Iva Jovović, izvršna direktorica.

U udruzi LET vjeruju kako je Hrvatska spremna za idući veliki korak – otvaranje prve sobe za sigurno injektiranje. Mjesto je to pod medicinskim nadzorom, po uzoru na Njemačku, Švicarsku, Dansku, Španjolsku i mnoge druge zemlje -“Najveći problem koji se rješava sa sobama za sigurno injektiranje su tromboze, odnosno bolesti krvožilnog sustava. Dakle, vas medicinska sestra ili tehničar pregleda, pruži vam određenu njegu krvožilnog sustava i sugerira na koje mjesto bi se osoba trebala upiknuti, odnosno gdje injektirati drogu“, izjavila je Iva Jovović, izvršna direktorica udruge Let.

pošalji nam poruku