Rezultati testiranja korištenih šprica

Rezultati testiranja narkomanskih igala i šprice u Hrvatskoj

U Hrvatskoj je primijećen porast konzumacije kemijskih droga poput kokaina, amfetamina, ecstasyja, ali i uzgoj kanabisa. Tijekom 2022. godine, više od 6000 osoba je registrirano zbog ovisnosti o psihoaktivnim drogama, a njih 641 bila je na liječenju. Ovisnost o opijatima dovela je više od 4700 osoba na liječenje, od kojih je 138 bilo prvi put. Prosječna dob liječenih osoba je 41 godina, a eksperimentiranje s drogom počinje već oko 16. godine života. Tijekom 2022. godine, na liječenju je bilo 132 maloljetnika, prenosi HRT.

U rujnu prošle godine počeo je s radom laboratorij za psihoaktivne tvari iz droga pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, s ciljem prikupljanja što više podataka o stanju na tržištu droga, promjenama u načinima konzumacije te dominantnim drogama na ulicama hrvatskih gradova.

Iz Splita, uz pomoć udruge HELP, u Zavod je stiglo 250 uzoraka šprica i igala. Rezultati analize su pokazali da je od 250 šprica, njih 160 bilo iskoristivo. Fentanil, trenutno najopasnija droga na tržištu, nije pronađen ni u tragovima.

Međutim, otkriven je novi način korištenja kokaina putem šprica. “Svi smo svjesni da se kokain tradicionalno ne konzumira putem šprica, ali bio je izrazito prisutan u analiziranim uzorcima”, dodaje Andrea, voditeljica laboratorija za psihoaktivne tvari iz droga. Najzastupljenija psihoaktivna supstanca koju su pronašli je metadon.

Pomoćnik ravnatelja HZJZ-a, Željko Petković, ističe da je tržište droga u posljednjih nekoliko godina postalo izrazito dinamično, s nikad većom ponudom i raznovrsnošću droga. To prati i povećani interes i potražnja za drogama.

U cilju nastavka istraživanja i detaljnijeg prikupljanja podataka, svi uzorci trenutačno dostupnih droga na tržištu bit će pohranjeni u sef. Također, najavljuje se analiza prisutnosti droge u hrani kroz projekt “drug checking”, kao i analiza otpadnih voda u svim gradovima Hrvatske.

Dok laboratorij pruža nova saznanja o načinima konzumacije droga, policija bilježi sve veći broj otkrivenih laboratorija za proizvodnju droge, uključujući i sintetičke droge poput amfetamina.

Neovisno o izvoru droge, njezin će dio završiti na analizi, omogućujući pronalazak novih načina prevencije.

pošalji nam poruku