Sastanak u Ministarstvu zdravstva, 04.11.2022.

Predstavnici Mreže udruga Benefit održali su sastanak sa predstavnicima Ministarstva zdravstva, dana 04.11.2022.

Tema sastanka je bila održivost programa smanjenja štete u Hrvatskoj i problemi u kojima su se našli provoditelji istih.

Mrežu udruga BENEFIT čine nevladine organizacije koje provode programe smanjenja šteta (HELP, INSTITUT, LET, PORAT i TERRA), a svoje programe prvenstveno izmjene igala i štrcaljki provode u cijelom nizu županija u Hrvatskoj.

Na navedenom sastanku su upoznali predstavnike ministarstva sa trenutno jako teškom situacijom u kojoj su se našle udruge i dio programa koji se provode od dvadeset i šest do devetnaest godina su pred zatvaranjem, odnosno velikim smanjenjem obima usluga koje su pružali.

Naime, na nedavno natječaju koje je raspisalo Ministarstvo zdravstva desilo se da nakon više od desetljeća provedbe nisu odobreni projekti, da li zbog administrativnih razloga ili što nisu prikupili dovoljno bodova ili je došlo do znatnog smanjenja odobrenih sredstva od zatraženih.

Konkretno, udruga HELP nije mogućnosti nastaviti sa provedbom programa u nekoliko županija (Dubrovačko- neretvanske, Osječko- baranjske, Vukovarsko- srijemske i Varaždinske županije) zbog neslanja Ugovora o najmu iako se radi o najmu prostora u Splitu, a ne gore navedenim županijama.

Također, nažalost za njihov drugi program su odobrena znatno smanjenja sredstva od zatraženih što dovodi u pitanje provedbu programa u Splitsko- dalmatinskoj županiji.

Udruzi LET nije odobren program “Sprečavanje širenja HIV-a” koji se provodi od 2003. godine zbog nedostatnog broja bodova dobivenih pri ocjenjivanju: na prošlim natječajima isti je bio uvijek odobren, a na ovom natječaju nije dobio dovoljan broj bodova iako se nisu mijenjali kriteriji ocjenjivanja, a udruga je po prvi put sklopila Sporazum o partnerstvu sa zagrebačkim zavodom za javno zdravstvo što je trebalo donijeti dodatne bodove. To će u praksi značiti smanjenje aktivnosti za 50% u Zagrebu.

Iako Hrvatski Crveni križ nije član Mreže BENEFIT, nakon 20 godina, programu drop in centra u Zagrebu nisu odobrena sredstva za rad.

Zbog dugotrajnog postupka provedbe samog natječaja (od svibnja do listopada 2022.) preko toga da Ugovori nisu još potpisani do kašnjenja sa uplatama, drugi programi smanjenja štete su također ugroženi.

Većina udruga nije primila preostalih 20% od prethodno sklopljenih ugovorenih sredstva iako su programi završili pred nekoliko mjeseci.

Zaključeno je da će uplate preostalih 20% sredstava biti dane na plaćanje u vrlo brzom roku te da BENEFIT predstavi Ministarstvu zdravstva model socijalnog ugovaranja za udruge koje provode programe smanjenja štete.

 

 

UDRUGA LET

ZAGREB

saznaj više
UDRUGA TERRA

RIJEKA

saznaj više
UDRUGA HELP

SPLIT

saznaj više
UDRUGA INSTITUT

PULA

saznaj više
UDRUGA PORAT

ZADAR

saznaj više

pošalji nam poruku