Sobe za injektiranje: Je li Hrvatska spremna?

PRIOPĆENJE ZA MEDIJE

Sobe za injektiranje: Je li Hrvatska spremna?

Zagreb, 24.11.2020.

„Naši korisnici, intravenski korisnici droga su spremni za otvaranje soba za injektiranje, negdje poznatih pod nazivom sigurna mjesta za injektiranje, sigurne sobe, sobe za konzumaciju droga, kabineti itd…“, naglašava Iva Jovović, izvršna direktorica udruge LET.

Pitanje ostaje jesu li su naše lokalne zajednice spremne i dovoljno hrabre da tako nešto ponude svojim građanima. Jesu li građani u strahu od korisnika droga koji bi u njihovom susjedstvu koristili droge, injektirali heroin pod nadzorom?

Baš zbog toga udruga LET organizira ZOOM konferenciju dana 26.11.2020. preko linka: https://us02web.zoom.us/j/85086713367 – u terminu od 10 do 12 sati te zatim od 14 do 16 sati.

Bit će prezentirana iskustva iz drugih europskih zemalja te analiza našeg zakonodavstva.Prva nadzirana soba za injektiranje današnjeg tipa otvorena je 1986. u Bernu u Švicarskoj. Na području Europe sobe za injektiranje djeluju u Njemačkoj, Luksemburgu, Nizozemskoj, Norveškoj, Španjolskoj i Švicarskoj, od kojih većina u Nizozemskoj i Njemačkoj. Ukupno je u Europi otvoreno oko 90 soba za injektiranje. Sobe za injektiranje djeluju i na području Kanade i Australije.

Medicinsko osoblje nadzire injektiranje droga, tu su da pomognu ukoliko dođe do predoziranja, mogu korisnika uputiti gdje da se ubode, mogu pregledati stanje njegovih krvnih žila i uputiti u bolnicu na reparaciju vena.Ni na koji način osoblje koje radi u takvim sobama ne smije injektirati ili aplicirati droge, oni ne pomažu već nadgledaju. Uz medicinsku pomoć, osobama se ponudi topli obrok ili snack, a jedna od najvećih pozitivnih strana je da nema odbačenog korištenog pribora po igralištima i parkovima. Sav pribor se prikuplja u tim prostorima i pravilno zbrinjava.

 

Udruga LET provodi programe smanjenja štete kroz tzv. mobilni vanjski rad (sa vozilima) na 22 lokacije u Zagrebu, uključujući i mogućnost dostave sterilnog pribora za injektiranje. Sve sa ciljem smanjenja zdravstvenih i socijalnih posljedica intravenskog korištenja droga. Osim u Zagrebu, ovakvi programi postoje u Rijeci, Splitu, Zadru i Puli, kontinuirano od 1996 godine. „Naša mreža udruga, BENEFIT odlučila je pokrenuti inicijativu i raspravu da li je Hrvatska spremna. Naši korisnici jesu, većina stručnjaka je svjesna da treba nadograditi programe smanjenja štete, a svjetska istraživanja pokazuju da otvaranje ovih soba za injektiranje ne povećava broj korisnika i obim korištenja droga.“, zaključuje Iva Jovović. „Pripremili smo letke za opću populaciju da objasnimo o čemu se radi, organiziramo javnu raspravu i progovaramo otvoreno i na znanstveno utemeljenim činjenicima“, kažu nam iz Mreže udruga BENEFIT.

Projekt „Unaprijeđenje programa smanjenja štete u Republici Hrvatskoj” financira regionalno udruženje EHRA (Euroasian Harm Reduction Network) kroz Robert Carr Zakladu.

Kontakt osoba: Iva Jovović: iva.jovovic@udruga-let.hr

 

 

pošalji nam poruku