Svjetski dan hepatitisa

Svake se godine u svijetu 28. srpnja obilježava Svjetski dan hepatitisa u cilju podizanja svijesti javnosti o javnozdravstvenom značaju virusnih hepatitisa, prvenstveno hepatitisa B i C.

Glavni cilj SZO-a jest eliminacija hepatitisa do 2030. što se kani postići provedbom preventivnih mjera od kojih je cijepljenje najvažnija, zatim ranim otkrivanjem zaraženih i liječenjem svih oboljelih.

Datum 28. srpnja je izabran u čast profesora Barucha Samuela Blumberga, koji je zbog otkrića virusa hepatitisa B 1976. g. dobio Nobelovu nagradu za medicinu.

Najvažniji razlog je osvješćivanje javnosti o značaju hepatitisa. Bolest može biti jako ozbiljna.

Često nema simptoma, a prelaskom u kronični oblik oštećuje jetru i uzrokuje rak i cirozu. Prevencijom, ranim otkrivanjem i liječenjem može se puno postići.

Hepatitis je upala jetre, a mogu ga uzrokovati različiti virusi ili neinfektivni uzročnici kao što su razni otrovi, neki lijekovi, neke druge bolesti, alkohol.

Najčešći uzročnici hepatitisa su virusi hepatitisa, i to virusi hepatitisa A, B, C, D i E. Najvažniji su B i C.

Hepatitis B se može uspješno spriječiti cijepljenjem, dok je kronični hepatitis C danas izlječiv zahvaljujući lijekovima nove generacije, što daje nadu da se u budućnosti hepatitis može eliminirati.

No, potrebna je veća svjesnost i razumijevanje rizika i mjera zaštite, te važnosti prevencije, pravodobnog dijagnosticiranja i uključivanja oboljelih u liječenje, koje nije jednako dostupno u svim zemljama.

U Republici Hrvatskoj prevencija uključuje edukaciju o rizicima i načinima zaštite, cijepljenje protiv hepatitisa B, osiguranje kvalitete krvi i krvnih pripravaka u sustavu zdravstvene zaštite, sprečavanje i suzbijanje bolničkih infekcija, nadzor nad invazivnim kozmetičkim zahvatima (piercing, tetoviranje), prevenciju u populaciji korisnika droga (programi smanjenja štete).

Pad učestalosti hepatitisa B zahvaljujemo cijepljenju protiv hepatitisa B.

 

UDRUGA LET

ZAGREB

saznaj više
UDRUGA TERRA

RIJEKA

saznaj više
UDRUGA HELP

SPLIT

saznaj više
UDRUGA INSTITUT

PULA

saznaj više
UDRUGA PORAT

ZADAR

saznaj više

pošalji nam poruku