Svjetski dan smijeha 10.01.

Evo nekoliko zanimljivosti o osmijehu:

01. Smijemo se i do 30 puta više kada smo u društvu drugih nego kada smo sami. Kada kažu da je smijeh zarazan, onda su stvarno u pravu!

02. Čest smijeh zapravo pomaže vašem tijelu da se bori protiv štetnih bolesti. Promjenom nivoa kortizola u tijelu, smijeh spušta naš nivo stresa i bori se sa stvarima koje bi mogle biti štetne za nas.

03. Iako se možemo prisiliti na osmijeh i prevariti naš mozak da razmišlja o tome kako smo sretni, ne možemo se zapravo prisiliti na smijeh. Možemo glumiti nešto što zvuči kao smijeh, ali ne možemo prevariti naš mozak da se smije

(i vjerovatno ne možemo prevariti one oko nas!)

04. Smijeh je prilično dobar trening! Kada se smiješ, jačaš mišića u licu, stomaku i dijafragmi. To nije zamjena za teretanu, ali malo smijeha ne činiti ništa loše za vaše tijelo!

05. Neke studije su pokazale da smijeh od najmanje petnaest minuta dnevno može dodati oko dva dana na vaš ukupni životni vijek.

06. Vjerovali ili ne, zaista postoji nauka o smijanju. Proučava smijanje i efekte na tijelo i naziva se gelotologija.

07. Ljudi nisu jedini koji se smiju. Mnoge životinje doživljavaju nešto slično smijehu.

08. Djeca imaju tendenciju da se smiju oko tri puta više nego odrasli.

09. Prosječna osoba se nasmije oko 13 puta na dan. Začudo, vrlo malo ovog vremena je zbog šala ili namjerne akcije. Češće, smijemo se zbog nekih događaja ili stvari koji ustvari ne bi ni trebalo da budu smiješne.

10. Smijeh je zaista zarazan. Zbog toga televizijskim emisijama često „ubacuju smijeh“. Čak i kada ne vidimo njegov izvor, smijeh nas može jednostavno privući i zaraziti.

 

Izvor: https://akos.ba/deset-zanimljivih-cinjenica-koje-sigurno-niste-znali-o-smijehu/

pošalji nam poruku