Udruga PORAT u medijima

eZadar predstavlja: Udruga Porat

eZadar predstavlja: Udruga Porat

Kabić: Problem ovisnosti je na našim je prostorima posljednjih godina sve veći

Zadarska udruga za resocijalizaciju ovisnika Porat već pet godina djeluje među ljudima koji se žele izvući iz pakla droge i vratiti u normalan život. Težak je to posao jer je baš taj zadnji korak, vraćanje u društvo i odupiranje recidivizmu, najteži. Razgovarali smo sa predsjednikom udruge Sinišom Kabićem, koji je sam prošao taj put i sada pomaže onima koji tek njime kreću.

eZadarUdruga Porat u dvije rečenice?
Siniša Kabić: Udrugu Porat osnovali smo mi, liječeni ovisnici u drug-free apstinenciji uz pomoć stručnog osoblja 02.10.2003.godine. Udruga je osnovana da bi kroz njeno djelovanje promicali prava bivših ovisnika u društvu.

eZadar: Situacija u Zadru po pitanju ovisnosti o drogama?
Siniša Kabić: 
Kao što je već poznato problem ovisnosti je na našim prostorima posljednjih godina sve veći. Samim zatvaranjem očiju pred problemom ovisnosti izlažemo se opasnosti ulaska droge u svoj dom.

Kako bi sami sebi pomogli uz pomoć zdravih članova zajednice, osnovali smo udrugu Porat koja se bavi problemom resocijalizacije, a rezultati su se pokazali iznad svih očekivanja. Problem resocijalizacije pokazao se kao jedan od najslabije zastupljenih segmenata u tretmanu problema ovisnosti, te se samim osnivanjem udruge pokušala popuniti ta praznina.

eZadar: Osnivači su sami prošli kroz pakao droge i izvukli se. Znači da znate što čeka ljude koji se pokušavaju izvući kada se vrate u život izvan komuna i zajednica?
Siniša Kabić: 
Mi iz udruge koji smo svjesni opasnosti i koji smo na ovaj ili onaj način pogođeni ovom pošasti, znamo smo koliko je napora i truda potrebno uložiti i kolika je stvarna težina ovog problema. Naime, dok se ovisnik nalazi u terapijskoj zajednici na neki način je zaštićen i njegova prava borba za zdrav život započinje upravo prilikom izlaska iz terapijske zajednice. Iznimno smo sretni zbog kvalitetnog programa koji obavljaju terapijske zajednice i komune i zbog suradnje sa njima, jer nam šalju ljude koji su prošli kroz njihov program.

eZadar: Kako izgleda vaš program resocijalizacije?
Siniša Kabić:
 Kada kažemo resocijalizacija onda to nije apstraktan pojam već podrazumijeva konkretne projekte i programe koji trajno utječu na liječene ovisnike. Postepeni ulazak u društvo se odvija zahvaljujući suočavanju sa grupom i potporom terapeuta. Po završetku programske faze u terapijskoj zajednici ili komuni program se nastavlja posljednjom fazom – fazom resocijalizacije koja omogućava postepeni prelazak u vanjski svijet smanjujući rizik recidiva, ostvarujući stabilnost između novog identiteta sa stečenim vrijednostima kod ovisnika.

Siniša Kabić: Nabrojat ću vam neke segmente našeg rada. Naš osnovni zadatak je osnažiti izliječene ovisnike pri izlasku iz komuna i terapijskih zajednica, radi lakše prilagodbe u društvu, pomoć pri školovanju i doškolovanju, odnosno sveobuhvatna resocijalizacija. Osim toga, organiziramo i savjetodavni rad za pripreme i odlazak u terapijske zajednice ili komune.

Među ostalim, naši partneri su Grad Zadar-Upravni odjel za zdravstvo i socijalnu skrb, Služba za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti Zadar, Zavod za javno zdravstvo Zadar-Služba za epidemiologiju, Zavod za zapošljavanje Zadar, Centar za socijalnu skrb Zadar, Zadarska županija- Upravni odjel za zdravstvo i socijalnu skrb, Vladin ured za borbu protiv zlouporabe opojnih droga i
Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi.

eZadar: Što je udruga Porat napravila u zadnje dvije godine?
Siniša Kabić: 
Puno toga, ja ću vam nabrojiti neke od naših uspjeha. Udruga Porat je uspješno pokrenula Udrugu roditelja Nada i omogućili smo im djelovanje u svojim prostorijama jednom tjedno. Sudjelovali smo kao gosti izlagači na seminaru „Rehabilitacija,resocijalizacija i društvena reintegracija ovisnika o drogama” u organizaciji Vladinog ureda za borbu protiv zlouporabe droga. Potpisan je ugovor o suradnji u postpenalnom prihvatu ovisnika sa Udrugom Institut iz Pule.

Organizirali smo četiri akcije čišćenja okoliša od igala i šprica. Održali smo 9 javnih tribina o problemu ovisnosti o drogama u Multimedijalnoj dvorani gradske knjižnice Zadar. Ostvarena je izvrsna suradnja sa Gradskim poglavarstvom i Zadarskom županijom, na primjer dobili smo novi prostor od Grada Zadra veličine 53 m 2 u centru grada.

eZadar: Pokrenuli ste i savjetovalište?
Siniša Kabić: 
Da, savjetovalište radi tijekom cijelog tjedna od ponedjeljka do petka u jutarnjim ili popodnevnim satima ovisno o potrebama korisnika. . Korisnici savjetovališta su osobe sa problemom ovisnosti,njihovi roditelji,članovi njihovih obitelji,prijatelji te sve osobe koje žele saznati činjenice o problemu ovisnosti koje će im pomoći. Rad savjetovališta uključuje razgovor sa ovisnicima,te njihovim roditeljima i članovima obitelji.

U razgovoru se potiče pozitivno razmišljanje spram odlaska na liječenje u terapijsku zajednicu,pruža se potpora obitelji , te se pomaže u pripremi za odlazak u terapijsku zajednicu (pomoć pri obavljanju liječničkih pregleda,prikupljanje potrebnih dokumenata, kontakt sa terapijskom zajednicom). Na usluzi korisnicima je i SOS telefon 0-24 sata- mob.095 9021749.

eZadar: Vaš rad uključuje samo ovisnike i bivše ovisnike ili i druge društvene skupine?
Siniša Kabić:
 Djelokrugom rada obuhvaćamo liječene ovisnike, njihovu djecu, članove obitelji, ali i građane koje zanima ta problematika. Širenjem informacija i organiziranjem tribina na temu resocijalizacije pokušavamo senzibilizirati javnost za problem resocijalizacije. Kroz javni rad pokušavamo potaknuti volontere da se uključe u rad naše udruge. Naše aktivnosti provodimo na području grada Zadra i Zadarske županije.

eZadar: Vaši koncerti pod nazivom “Nema sretnih droga” okupljaju velik broj mladih ljudi. Doveli se neka velika imena domaće i strane glazbe u Zadar?
Siniša Kabić:
 Koncerti su zamišljeni na način da izvođači prilikom nastupa nose majice sa natpisom “Nema sretnih droga” te na taj način šalju pozitivnu i preventivnu poruku mladima i svim posjetiteljima koncerta. Osim toga, izvođači tijekom koncerta više puta posjetiteljima prigodnim riječima upućuju poruke o štetnosti droga. Tijekom koncerta dijele se promotivni letci Udruge Porat a koncert je oglašen u svim medijima.

Prilikom organizacije vodi se računa da izvođači nisu u svojoj karijeri imali problema vezanih uz uzimanje opojnih droga jer samo kao takvi mogu nastupati na koncertima Udruge Porat i zastupati javno stavove Udruge Porat. Dosad smo organizirali šest koncerata na Trgu 5 bunara i klubu Cayman (TBF, Mišo Kovač, Crvena Jabuka, Kultur Shock, Jacinto Canek), a u petak nam u Cayman dolazi hip-hop grupa Dječaci.

eZadar: Kako vas se može naći i kontaktirati?
Siniša Kabić:
Prostorije Udruge se nalaze na Trgu Pet bunara,Ul.I.Smiljanića 2, kontakt telefon je 023 302 107, SOS tel.-095 902 1749, Udruga radi u prijepodnevnim satima od ponedjeljka do petka, a pozivom na SOS telefon moguće je dogovoriti razgovor van radnog vremena udruge.

UDRUGA LET

ZAGREB

saznaj više
UDRUGA TERRA

RIJEKA

saznaj više
UDRUGA HELP

SPLIT

saznaj više
UDRUGA INSTITUT

PULA

saznaj više
UDRUGA PORAT

ZADAR

saznaj više

pošalji nam poruku