Udruga PORAT u medijima

eZadar predstavlja: Udruga Porat

eZadar predstavlja: Udruga Porat

Kabić: Problem ovisnosti je na našim je prostorima posljednjih godina sve veći

Zadarska udruga za resocijalizaciju ovisnika Porat već pet godina djeluje među ljudima koji se žele izvući iz pakla droge i vratiti u normalan život. Težak je to posao jer je baš taj zadnji korak, vraćanje u društvo i odupiranje recidivizmu, najteži. Razgovarali smo sa predsjednikom udruge Sinišom Kabićem, koji je sam prošao taj put i sada pomaže onima koji tek njime kreću.

eZadarUdruga Porat u dvije rečenice?
Siniša Kabić: Udrugu Porat osnovali smo mi, liječeni ovisnici u drug-free apstinenciji uz pomoć stručnog osoblja 02.10.2003.godine. Udruga je osnovana da bi kroz njeno djelovanje promicali prava bivših ovisnika u društvu.

eZadar: Situacija u Zadru po pitanju ovisnosti o drogama?
Siniša Kabić: 
Kao što je već poznato problem ovisnosti je na našim prostorima posljednjih godina sve veći. Samim zatvaranjem očiju pred problemom ovisnosti izlažemo se opasnosti ulaska droge u svoj dom.

Kako bi sami sebi pomogli uz pomoć zdravih članova zajednice, osnovali smo udrugu Porat koja se bavi problemom resocijalizacije, a rezultati su se pokazali iznad svih očekivanja. Problem resocijalizacije pokazao se kao jedan od najslabije zastupljenih segmenata u tretmanu problema ovisnosti, te se samim osnivanjem udruge pokušala popuniti ta praznina.

eZadar: Osnivači su sami prošli kroz pakao droge i izvukli se. Znači da znate što čeka ljude koji se pokušavaju izvući kada se vrate u život izvan komuna i zajednica?
Siniša Kabić: 
Mi iz udruge koji smo svjesni opasnosti i koji smo na ovaj ili onaj način pogođeni ovom pošasti, znamo smo koliko je napora i truda potrebno uložiti i kolika je stvarna težina ovog problema. Naime, dok se ovisnik nalazi u terapijskoj zajednici na neki način je zaštićen i njegova prava borba za zdrav život započinje upravo prilikom izlaska iz terapijske zajednice. Iznimno smo sretni zbog kvalitetnog programa koji obavljaju terapijske zajednice i komune i zbog suradnje sa njima, jer nam šalju ljude koji su prošli kroz njihov program.

eZadar: Kako izgleda vaš program resocijalizacije?
Siniša Kabić:
 Kada kažemo resocijalizacija onda to nije apstraktan pojam već podrazumijeva konkretne projekte i programe koji trajno utječu na liječene ovisnike. Postepeni ulazak u društvo se odvija zahvaljujući suočavanju sa grupom i potporom terapeuta. Po završetku programske faze u terapijskoj zajednici ili komuni program se nastavlja posljednjom fazom – fazom resocijalizacije koja omogućava postepeni prelazak u vanjski svijet smanjujući rizik recidiva, ostvarujući stabilnost između novog identiteta sa stečenim vrijednostima kod ovisnika.

Siniša Kabić: Nabrojat ću vam neke segmente našeg rada. Naš osnovni zadatak je osnažiti izliječene ovisnike pri izlasku iz komuna i terapijskih zajednica, radi lakše prilagodbe u društvu, pomoć pri školovanju i doškolovanju, odnosno sveobuhvatna resocijalizacija. Osim toga, organiziramo i savjetodavni rad za pripreme i odlazak u terapijske zajednice ili komune.

Među ostalim, naši partneri su Grad Zadar-Upravni odjel za zdravstvo i socijalnu skrb, Služba za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti Zadar, Zavod za javno zdravstvo Zadar-Služba za epidemiologiju, Zavod za zapošljavanje Zadar, Centar za socijalnu skrb Zadar, Zadarska županija- Upravni odjel za zdravstvo i socijalnu skrb, Vladin ured za borbu protiv zlouporabe opojnih droga i
Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi.

eZadar: Što je udruga Porat napravila u zadnje dvije godine?
Siniša Kabić: 
Puno toga, ja ću vam nabrojiti neke od naših uspjeha. Udruga Porat je uspješno pokrenula Udrugu roditelja Nada i omogućili smo im djelovanje u svojim prostorijama jednom tjedno. Sudjelovali smo kao gosti izlagači na seminaru „Rehabilitacija,resocijalizacija i društvena reintegracija ovisnika o drogama” u organizaciji Vladinog ureda za borbu protiv zlouporabe droga. Potpisan je ugovor o suradnji u postpenalnom prihvatu ovisnika sa Udrugom Institut iz Pule.

Organizirali smo četiri akcije čišćenja okoliša od igala i šprica. Održali smo 9 javnih tribina o problemu ovisnosti o drogama u Multimedijalnoj dvorani gradske knjižnice Zadar. Ostvarena je izvrsna suradnja sa Gradskim poglavarstvom i Zadarskom županijom, na primjer dobili smo novi prostor od Grada Zadra veličine 53 m 2 u centru grada.

eZadar: Pokrenuli ste i savjetovalište?
Siniša Kabić: 
Da, savjetovalište radi tijekom cijelog tjedna od ponedjeljka do petka u jutarnjim ili popodnevnim satima ovisno o potrebama korisnika. . Korisnici savjetovališta su osobe sa problemom ovisnosti,njihovi roditelji,članovi njihovih obitelji,prijatelji te sve osobe koje žele saznati činjenice o problemu ovisnosti koje će im pomoći. Rad savjetovališta uključuje razgovor sa ovisnicima,te njihovim roditeljima i članovima obitelji.

U razgovoru se potiče pozitivno razmišljanje spram odlaska na liječenje u terapijsku zajednicu,pruža se potpora obitelji , te se pomaže u pripremi za odlazak u terapijsku zajednicu (pomoć pri obavljanju liječničkih pregleda,prikupljanje potrebnih dokumenata, kontakt sa terapijskom zajednicom). Na usluzi korisnicima je i SOS telefon 0-24 sata- mob.095 9021749.

eZadar: Vaš rad uključuje samo ovisnike i bivše ovisnike ili i druge društvene skupine?
Siniša Kabić:
 Djelokrugom rada obuhvaćamo liječene ovisnike, njihovu djecu, članove obitelji, ali i građane koje zanima ta problematika. Širenjem informacija i organiziranjem tribina na temu resocijalizacije pokušavamo senzibilizirati javnost za problem resocijalizacije. Kroz javni rad pokušavamo potaknuti volontere da se uključe u rad naše udruge. Naše aktivnosti provodimo na području grada Zadra i Zadarske županije.

eZadar: Vaši koncerti pod nazivom “Nema sretnih droga” okupljaju velik broj mladih ljudi. Doveli se neka velika imena domaće i strane glazbe u Zadar?
Siniša Kabić:
 Koncerti su zamišljeni na način da izvođači prilikom nastupa nose majice sa natpisom “Nema sretnih droga” te na taj način šalju pozitivnu i preventivnu poruku mladima i svim posjetiteljima koncerta. Osim toga, izvođači tijekom koncerta više puta posjetiteljima prigodnim riječima upućuju poruke o štetnosti droga. Tijekom koncerta dijele se promotivni letci Udruge Porat a koncert je oglašen u svim medijima.

Prilikom organizacije vodi se računa da izvođači nisu u svojoj karijeri imali problema vezanih uz uzimanje opojnih droga jer samo kao takvi mogu nastupati na koncertima Udruge Porat i zastupati javno stavove Udruge Porat. Dosad smo organizirali šest koncerata na Trgu 5 bunara i klubu Cayman (TBF, Mišo Kovač, Crvena Jabuka, Kultur Shock, Jacinto Canek), a u petak nam u Cayman dolazi hip-hop grupa Dječaci.

eZadar: Kako vas se može naći i kontaktirati?
Siniša Kabić:
Prostorije Udruge se nalaze na Trgu Pet bunara,Ul.I.Smiljanića 2, kontakt telefon je 023 302 107, SOS tel.-095 902 1749, Udruga radi u prijepodnevnim satima od ponedjeljka do petka, a pozivom na SOS telefon moguće je dogovoriti razgovor van radnog vremena udruge.

pošalji nam poruku